Innovatief Maatwerk Camerasysteem Verbetert Spoorwegveiligheid in Rotterdam Botlek

Opdrachtgever: PRORAIL
Locatie: Rotterdam Botlek.
Werkzaamheden: Maatwerk camerasysteem Artificial intelligence (AI)-toepassing. Bijzonderheden: Spoorwegovergang werkzaamheden, nachtuitvoering, veiligheidstraining Prorail,

Het was een nacht van innovatie en toewijding toen ons team op 20 januari klaarstond in Rotterdam Botlek om een op maat gemaakte oplossing te implementeren langs het spoor. Dit project, in samenwerking met ProRail, vereiste een unieke benadering met geavanceerde technologieën, inclusief kunstmatige intelligentie (AI).

Als toonaangevend telematicabedrijf begrijpen we dat onze expertise verder reikt dan alleen het leggen van kabels. Ditmaal was de uitdaging om camera’s te installeren die vloeiende beelden konden vastleggen van voorbijrazende treinen, wagons en containers, en dat alles terwijl de treinen in beweging waren. Dit vereiste een speciale constructie – wat we een ‘Portaal’ noemen – uitgerust met camera’s, lampen en een geavanceerd systeem voor aansturing.

Voorafgaand aan de uitvoering van dit project hebben we intensief samengewerkt met onze opdrachtgevers om te zorgen dat onze oplossing perfect zou passen bij de omgeving en de behoeften ter plaatse. Het resultaat was een aluminium constructie die op creatieve wijze werd ontworpen om de benodigde apparatuur te dragen. Wij hebben niet alleen de systemen geleverd, maar ook gemonteerd, waardoor een efficiënte plaatsing op locatie mogelijk was, zelfs tijdens de nachtelijke uren.

Op locatie waren voorbereidingen getroffen door ProRail zelf, zoals het plaatsen van stelkomplaten die dienden als basis voor onze portalen. Met behulp van chemische ankers hebben we vervolgens de portalen stevig verankerd tijdens de uitvoering.

Onder het spoor lagen mantelbuizen waarin we de kabels konden leggen. Aan beide zijden van het spoor kwam een portaal te staan, wat betekende dat we voeding en netwerkbekabeling moesten voorzien voor beide portalen. Dit hebben we vakkundig aangepakt en geïmplementeerd, waarbij we de bekabeling hebben verbonden met onze buitenkasten.

Precies om 03:30 uur was het portaal operationeel en begon het via 4G de verzamelde gegevens door te sturen naar de eindgebruiker. Dit project, dat zich afspeelde in de stille uren van de nacht, belichaamt onze toewijding aan innovatie en veiligheid langs het spoor. Met dit geavanceerde camerasysteem kunnen we een waardevolle bijdrage leveren aan het verbeteren van de spoorwegveiligheid in Rotterdam Botlek.